ІНДИВІДУАЛЬНЕ НАВЧАННЯ (ХІМІЯ 9-А )

                               Дата уроку  23.05.2022
Тема:  Багатоманітність  речовин  і  хімічних  реакцій.
1. Переглянути відео

2. Інтерактивна вправа (пазл)     "ОРГАНІЧНІ  СПОЛУКИ"
3. Опрацювати параграф  35 у підручнику 
4. Запиши в робочий зошит
-схему 4 "Класифікація речовин" на стор. 200 у підручнику;
- схему 5 "Хімічний зв'язок у речовинах" на стор. 201 у підручнику.
Домашнє завдання: Вивчити параграф 35 .
                                                        БАЖАЮ УСПІХІВ!
                                               МИРНИХ  ЛІТНІХ   КАНІКУЛ!!!
Дата уроку  16.05.2022
Тема:  Білки як біологічні полімери. Денатурація білків. Біологічна роль амінокислот і білків. 
1. Переглянути відео до уроку
2. Опрацювати параграф  33 у підручнику 
3. Запиши в робочий зошит нові поняття з теми.

Білки - це високомолекулярні органічні сполуки, які складаються з великої кількості низькомолекулярних сполук – залишків амінокислот.

Білки обов’язково містять С, Н, О, N, майже завжди Р, S, рідше Fe, Cu, Zn.

 Практично всі білки побудовані з 20-ти α- амінокислот.

      У 1880 р. російський вчений О.Я.Данилевський встановив, яким чином сполуча­ються амінокислоти у білках. (Через пептидні зв’язки )

Просторова структура білків.

Первинна. Послідовне, лінійне сполучення залишків амінокислот за допомогою пептидних зв'язків.

 Вторинна(Досліджували американські вчені Л.Полінг та Р. Корі). Спіраль з водневими зв'язками.

Третинна. Клубок спіралі; зв'язки: водневі, гідрофобні, іонні.(Перші тривимірні структури білків гемоглобіну і міоглобіну були отримані за допомогою рентгеноструктурного аналізу, за що автори методу, Макс Перуц і Джон Кендрю, отримали Нобелівську премію з хімії 1962 року.)

Четвертинна. Пачки молекул — декілька спіралей.

Денатурація білка.

Як правило, білки протягом досить довгого часу зберігають структуру і, отже, фізико-хімічні властивості. Але різка зміна умов, наприклад, внаслідок нагрівання або обробки білка кислотою чи лугом, приводить до втрати четвертинної, третинної і вторинної структур білка, цей процес називається денатурацією. Відомий випадок денатурації білка в побуті — приготування курячого яйця, коли під впливом високої температури розчинний у воді прозорий білок овальбумін стає щільним, нерозчинним і непрозорим.

                              Чинники, які зумовлюють денатурацію білків

                         Хімічні

                         Фізичні

-        Концентровані кислоти й луги

-        Сполуки важких металічних елементів

-        Органічні розчинники

 

-        Високі температури

-        Ультрафіолетове опромінення

-        Рентгенівське й радіоактивне опромінення

 

Домашнє завдання : Вивчити параграф 33 у підручнику.

Дата уроку  09.05.2022
Тема:  Поняття про амінокислоти. Амінооцтова кислота, її молекулярна та структурна формули, фізичні властивості. 

1. Переглянути відео до уроку до 9.33. хв.



2. Виписати в робочий зошит  термін "амінокислоти",  загальну формулу амінокислот, формули аміно- та карбоксильної групи, правила назв амінокислот, формули і назви деяких  амінокислот, фізичні властивості амінокислот.

Домашнє завдання : вивчити конспект.

                                                         БАЖАЮ  УСПІХІВ!

02.05.2022(понеділок)
Тема уроку. Вуглеводи. Глюкоза і сахароза, крохмаль і целюлоза.
На уроці ти поглибиш знання про глюкозу і сахарозу як представників вуглеСьогодні на уроці ти дізнаєшся про нові класи сполук. 
водів. Прослухай пояснення нового матеріалу ( до 8 хв.)



У класну роботу запиши дату, тему і загальні формули сполук ( глюкоза, сахароза, крохмаль, целюлоза).
Д/З: прочитати зміст параграфів 31, 32, усно відповісти на запитання і підготуватися до контрольної роботи. БАЖАЮ  МИРУ!



25.04.2022.
Тема уроку. Жири. 
Сьогодні ти дізнаєшся про склад, властивості, біологічну роль жирів.

Пояснення нового матеріалу ( до 9 хв.)

На закріплення прочитай зміст параграфа 30, у класну роботу запиши дату, тему уроку, класифікацію та приклади жирів ( рослинні, тваринні).
Д/З: записати властивості  жирів.

БАЖАЮ МИРУ!


18.04.2022.
Тема уроку. Вищі карбонові кислоти та їх солі (мила).

Сьогодні ти дізнаєшся про вищі карбонові кислоти та їх солі, що таке мило.
Прослухай, будь ласка, пояснення нового матеріалу( до 7 хв.)



На закріплення прочитай зміст параграфа 29, у класну роботу запиши тему уроку і випиши рівняння хімічних реакцій з тексту параграфа 29.
Д/З: виконати письмово завдання №218 ( стор. 168 ).
МІЦНОГО ЗДОРОВ'Я!


11.04.2022
Тема уроку. Карбонові кислоти. Оцтова кислота.
Опанування нового матеріалу допоможе тобі вирізняти карбонові кислоти серед інших органічннх речовин. Уважно! Зараз - пояснення! (до 7  хв.)

У класну роботу запиши дату, тему уроку, визначення "карбонові кислоти", молекулярну і структурну формули оцтово ї(етанової) кислоти ( стор.57, параграф 28), 
Д/З: прочитати зміст параграфа 28, виконати завдання №209 на стор.161(письмово).
БАЖАЮ УСПІХІВ!



04.04.2022(понеділок)
Тема уроку. Гліцерин (гліцерол).
На уроці ти дізнаєшся про властивості багатоатомного спирту гліцерину
( пояснення до 7  хв.)
 

У класну роботу напиши дату, тему уроку, молекулярну та структурні формули гліцерину
( стор.153).
Д/З: прочитай зміст параграфа 27 і випиши у зошит властивості гліцерину.
Бажаю успіхів!


28.03.2022( понеділок)
Тема уроку. Спирти. Етанол.
Сьогодні ти отримаєш знання про склад і будову молекули етанолу, властивості та застосування сполуки. Прослухай пояснення ( до 7  хв.).


У класну роботу запиши дату, тему уроку, випиши визначення "спирти"( стор.148).
Д/З: прочитай зміст параграфа 26 і випиши у домашню роботу  молекулярну, електронну і структурну формули етанолу.


21.03.2022( понеділок)
Тема уроку. Вуглеводні в природі.
Сьогодні ти довідаєшся про природні джерела вуглеводнів і деякі їхні властивості.
Прослухай, будь ласка, пояснення( до 4 хв.)

Прочитай зміст параграфа 24( стор.135-141) . У класну роботу запиши дату, тему уроку, схему 3 "Вуглеводні в природі"( стор.136).
Д/З: Усно (!) виконати творче завдання №186( стор.141).


14.03.2022 ( понеділок)
Тема уроку. Поліетилен.
Сьогодні ні уроці ти дізнаєшся про властивості та застосування поліетилену. Познайомся з поясненням нового матеріалу ( до 7  хв.)
У класну роботу випиши визначення рожевим кольором ( стор. 131).
Д/З: прочитай зміст параграфа 23 ( стор. 130-134).
ДО ПОБАЧЕННЯ! ДЯКУЮ ЗА СПІВПРАЦЮ!


Немає коментарів:

Дописати коментар